13 Paź

Prawdziwa włoska pizza Kraków

165473638-włoska-resturacja.jpg

Nie możemy debatować o włoskich obrządkach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to znacząca część włoskiego życia i ma prawo być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najpoprawniej. Najbardziej legendarnymi włoskimi daniami są makarony i pizza, ale dania kuchni włoskiej są niezwykle zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Duża grupa Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w wielu przypadkach dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Prawdziwa włoska pizza Kraków   

Szczegół kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w ogromnym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dość uboga i musiała polegać na dostępnych lokalnie produktach spożywczych, żeby utworzyć swoje przepisy kulinarne, w następstwie tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a też inne artykuły, jakie Włosi byli w stanie sobie wyhodować lub kupić za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu ogromnej jakości składników, a nie technikach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, jaka silnie uwydatnia technikę.

Których produktów możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są legendarne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań oraz tanich jarzyn. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, wobec tego owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami słynnymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.