13 Paź

kasza jaglana gorzka

2137686481-kasza-jaglana.jpg

Dziś koncentrujemy się na tym, co spożywamy – wybieramy produkty coraz mądrzej, kierując się zdrowiem i dietą. Czasy, kiedy tak właściwie konsumowaliśmy wszystko w nieograniczonych ilościach już minęły – czas na zdrowe jedzenie oraz naturalne towary. Z tego powodu coraz częściej też szuka się zamienników w kuchni. Sól i tłuszcz pozostaje gruntownie odsunięty od jadłospisu a produkty dosyć ciężkie dla żołądka i jelit, tak jak na przykład makaron czy ziemniaki. Nieraz zastępuje się je artykułami lżejszymi, na przykład ryżem lub kaszą. Mają one identycznie wiele artykułów odżywczych, jakkolwiek organizm po prostu znosi je znacznie porządniej. Olśniewającym przykładem dobrego produkty jest kasza jaglana, która dawniej gościła na stołach nadzwyczaj w szeregu przypadków a dzisiaj niestety została zapomniana.

co zrobić żeby kasza jaglana nie była gorzka

Na szczęście coraz więcej ludzi ceni jej uroki oraz decyduje się na wprowadzenie do dziennego jadłospisu tej naturalnie kaszy. Czemu? Czym ona różni się od standardowej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? A więc odpowiedź na to zapytanie jest nadzwyczaj prosta – kasza jaglana to całkiem inny typ kaszy. Już sam jej wygląd na to wskazuje, bowiem są to niezmiernie delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Trzeba traktować ją nieco inaczej aniżeli stereotypową, popularną nam kaszę, bowiem nie gotuje jej się jedynie tradycyjnie. Jej przygotowanie wymaga trochę więcej czasu niemniej jednak jest tego godne, bowiem wrażenia smakowe są w gruncie rzeczy fajne. Z jakiego powodu jednak powinniśmy zaciekawić się tą właśnie kaszą? A więc kasza jaglana ma bardzo dużo wartościowych dla człowieka właściwości, jakich nie posiada żaden inny produkt czy też trudno jest je odnaleźć.
Przykład? Kasza jaglana jest nadzwyczaj należytym źródłem niesłychanie wielu witamin z grupy B, ale nie tylko, dostarcza albowiem również witaminy z grupy E, które niezwykle poprawiają pamięć oraz koncentrację a także wiele imponujących składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo lub potas. Oprócz tego kasza jaglana to jest niezwykle bogata w antyoksydanty, co oznacza, że wychwytuje oraz przede wszystkim neutralizuje tak nazywane wolne rodniki, dla nas dość niebezpieczne. Jakie atrybuty jeszcze sobą wyraża? To imponujący sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to też kasza niezwykle odżywcza i w głównej mierze lekkostrawna, wskutek tego nadaje się dla chorych i naturalnie dla dzieci, którym wbrew pozorom stosowny przyrządzona powinna bardzo smakować. Zawiera też krzemionkę, składnik okazjonalnie spotykany skutkiem tego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci oraz skóry i zapobiega odwapnianiu kości.